Error: Object reference not set to an instance of an object. Osten heter Folke - Norrmejerier: Gör gott
Start / Osten heter Folke
K59A2558 liten.JPG

Osten heter Folke

Norrmejerier samarbetar med ICA om en helt ny ost, med lansering hösten 2017 i samband med ICAs 100-årsjubileum.


Bildtext: Från vänster: Tony Wallin, chefredaktör för tidningen Buffé, Maria Bäckbom som vunnit med Folke i namngivningstävlingen, Jan Ljungblom, ICA Sverige, Karin Hallin Saedén. Foto: Norrmejerier.


– Det är inte varje dag man tar fram en ny ost och det har varit en spännande uppgift. Vi har prövat oss fram med flera olika ostkulturer i olika kombinationer och resultatet är en ost med en tydlig fräsch syrlighet som möter en karamelliserad sötma berättar Karin Hallin Saedén, chef vid Forskning och utveckling vid Norrmejerier.

Mattias Norberg, ostmästare vid Norrmejerier ansvarar för ystningen där tre olika ostkulturer får mötas i med omsorgsfull avvägning av temperatur vid både ystning och lagring.

Tidningen Buffé har genomfört en tävling där man låtit läsare föreslå namn. Det vinnande namnet presenterades i samband med Ostfestivalen i Stockholm. Det vinnande namnet blev Folke som knyter an till det folkliga, att det är en ost för folket. Andra svenska ostar har namn med ursprung i det högre ståndet.

Jan Ljungblom vid ICA Sverige visar upp ett exempel på den nya ostens dekor i rosa.